Sí, amb títol en anglés. I és que, ens agrade o no, en molts aspectes, en els països anglosaxons estan més avançats que ací, com ho confirmen estudis de tota classe. En u dels punts, crec jo, és en la diversitat informativa, com ara, en el camp de la interdependència. Així, el títol que heu llegit, en anglés, diu "Plantant la llavor de la interdependència" i és un text interessant (però no llarg, no és un document extens) al voltant de la interdependència en les relacions sexuals.
Esta paraula, que cada volta entra més i més en diferents temes del segle que vivim, perquè estem més connectats que mai i, en breu, podem aprendre coses que abans costaria temps i temps o que, fins que no passaren les fronteres físiques, les idees noves i fresques no ho podrien fer, ara també el podem llegir amb un altre nom: efecte papallona.
Fa uns mesos, el diari La Vanguardia treia un article al voltant de la batalla de Waterloo (1815) que acabà amb l'imperi napoleònic. Doncs s'ha arribat a la conclusió que un fet geològic que tingué lloc en l'Àsia oriental (en les illes que veiem entre Vietnam i Austràlia, per simplificar), va influir en el resultat i que, fins i tot, també ho feu en l'oratge de l'any següent en Europa i més.
I és que no sols vivim en societat, sinó que posant cada u lo millor que tenim com a individus, els nostres punts forts i lo que de manera més natural ens ix (perquè ara ho dominem més) i, al mateix temps, aprenent d'altres persones i en altres camps (i per a bé, de manera constructiva i a la llarga), podem fer un planeta millor de com l'hem heretat, de quan nasquérem. I, així, també crearem un ambient més obert al pluralisme, a la diversitat, a actes com fer un referèndum sobre les parelles del mateix sexe (same-sex married referendum) com el que està tenint lloc en Irlanda i, afavorirem una societat més democràtica, creativa i formada, amb un nivell cultural més elevat (no d'estudis o de títols, sinó de criteri propi i valors).
U dels punts forts que crec que té la persona que aprén anglés, és l'accés a un espectre gran de temes que no solen tocar-se en altres llengües, ja que recordem que, per exemple, Estats Units, ha sigut un país d'acollida de persones de punts ben distints i això ha fet tindre un potencial que, si el traslladem a cada u de nosaltres, seria com dir que si obrim la ment a persones diferents a nosaltres i que, alhora, fan un esforç per fer una vida més saludable, constructiva i sense ús de la violència a l'hora de buscar els objectius, podem (i podrem) anar ben lluny... Rebre científics o persones de nivell cultural alt, és una joia per a les dos bandes (el primer, perquè guanya qualita,t i el segon perquè té on portar avant la seua creativitat).
Però no sols l'anglés, també el castellà. Així, hi han camps en què serà més difícil trobar un document en valencià o català que en castellà, per exemple, de les Nacions Unides. Ahir en vaig trobar u, en PDF: Derecho humano a la educación sexual.pdf - Movilh (https://www.movilh.cl/documentacion/Derecho%20humano%20a%20la%20educaci%3%B3n%20sexual.pdf), del 2010.
I, en el cas del valencià, també hi hauran temes interessants, ja que, per exemple, en el cas de les editorials del món que ho fan en castellà, el punt fort està en Catalunya (sobretot, Barcelona) i no en els països llatinoamericans ni en la resta d'Espanya, encara que un altre punt gros estiga en Mèxic D.F. (la capital mexicana) o Buenos Aires, ja que allí arribaren moltes persones amb estudis o amb una formació lliure interessant. I recordem que, Catalunya, com el País Basc, es troben en dos punts privilegiats històricament, perquè eren l'únic lloc de la península (llevat de la mar) per on podien entrar i eixir les persones i les idees sense problemes... perquè les muntanyes no eren altes i resultava més fàcil i segur anar a peu que en vaixell...
Per això, en el món que vivim, com també en el del passat (però ara, més) resulta molt interessant saber alguna altra llengua diferent a les que u domina. I tot pot començar, per exemple, enviant-li a una persona coneguda i que en domine una que volem aprendre, WhatsApps o correus electrònics alguna volta... Així, a poc a poc, anirem familiaritzant-nos i... obrint-nos a un altre món, més humanitzat i receptiu d'idees noves i, alhora, donant, com qui ho fa en les donacions de sang..., és a dir, generós. I si anem coneixent a l'altra persona, doncs passar-li coses que considerem que li interessaran (perquè li agraden) i, així, anirem creant una relació interdependent, siga sexual o no, perquè lo que sí ho serà és humana i liberal.